Contact

Email: office@arts.org.ro
Tel: +4 0735 848 558
Tel: +4 0720 026 200
Tel: +4 0720 026 097

Follow

Info

La 1 iulie, ARTS a lansat versiunea noua a portalului asociatiei, care include site-uri separate pentru fiecare sector de activitate in care este implicata asociatia.

Siteurile http://www.arts.org.ro, cat si http://cursuri.arts.org.ro, au fost modernizate si ruleaza acum variante pentru PC, precum si pentru tablete si telefoanele mobile.

66% din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au fost provocate de incendii


București, 3.08.2021 În 2020, asigurătorii Membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuințe – în creștere față de anul 2019 cu 16%. Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul (peste 9,1 mil. lei, în creștere cu 11% față de 2019), urmat de alunecările de teren (peste 700.000 lei, în creștere cu 54%) și de inundații (peste 580.000 lei, în creștere cu 13%) – conform unei analize realizate la nivelul asociației.


Incendiile rămân o amenințare importantă pentru locuințele noastre. Cu toate acestea, sunt și alte riscuri care generează daune importante și de care ar trebui să fim conștienți, cum ar fi inundațiile, furtul sau furtuna etc. Prin urmare, accesarea unei soluții pentru asigurarea locuinței și a bunurilor va face mereu diferența în cazul unei situații neprevăzute.

a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR

Incendiul continuă să fie riscul cu o rată ridicată de incidență, atât în cazul daunelor produse locuințelor, cât și în cazul proprietăților / bunurilor deținute de companii. Prin urmare, UNSAR și ARTS – Asociația Română pentru Tehnică de Securitate vin în sprijinul celor care ar putea fi amenințați de incendiu cu informații utile care îi pot ajuta. Mai multe detalii sunt disponibile în Ghidul informativ dedicat acestui risc.


România este o țară expusă multor riscuri. Din păcate, de multe ori ne amintim de acest lucru doar atunci când au loc catastrofe naturale și când constatăm că multe locuințe nu sunt asigurate. Prin lipsa unei asigurări de locuință, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale.

a completat Președintele UNSAR

Lumea trebuie să știe că siguranța și securitatea nu țin de noroc. Ele reprezintă efortul comun de cunoaștere, analiză, pregătire, supraveghere și vigilență. Acest efort comun necesită conlucrarea puternică și fiabilă a tuturor componentelor sistemelor de securitate la incendiu, de siguranță a vieții și a bunurilor. Tehnologia contribuie la reducerea riscurilor, dar vulnerabilitatea uneia sau a mai multor componente creează condiții care pot mări riscurile. Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), asociație de utilitate publică, recomandă consultarea specialiștilor în alegerea celor mai potrivite soluții privind securitatea la incendiu în scopul protejării vieții și a bunurilor.

a declarat Liviu MATEESCU, Președinte ARTS

În România, riscurile catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) pot fi acoperite prin polița obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției. Valorile ce depășesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativă. Aceasta acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței.


Mai mult: o protecție suplimentară poate fi obținută prin atașarea unor clauze speciale la polițele facultative. Astfel de clauze pot fi asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteți să le provocați vecinilor).

*****


CUM NE PUTEM PROTEJA ÎN CAZUL UNUI INCENDIU?

Incendiul este riscul care ne afectează cel mai mult locuințele. De aceea, pentru a ști cum să evităm producerea unui incendiu sau cum să reacționăm în cazul în care un incident nedorit se produce, UNSAR împreună cu ARTS au pregătit un nou Ghid care cuprinde informații utile referitoare la măsurile de prevenire și protecție în cazul unui incendiu.

62% dintre participanții la cel mai recent Barometru UNSAR-IRES, în creștere de la 60% în 2020, cred că incendiul le-ar putea afecta locuința. Totodată, conform IGSU, au fost înregistrate 6.775 incendii la locuințe pe parcursul anului trecut, cu o medie de 19 incendii/zi.

Există în acest sens două tipuri de polițe de asigurare special destinate locuințelor: asigurarea obligatorie (PAD) și asigurarea facultativă. Polița PAD acoperă riscuri catastrofale de bază: cutremur, inundații și alunecări de teren. Asigurarea facultativă (care se încheie doar în baza unei asigurări obligatorii PAD) poate acoperi și alte riscuri cum ar fi: incendiu, explozie, furt, vandalism, inundație cu apă provenită de la vecini etc.

Dintre toate aceste riscuri, incendiul are un impact major asupra situației financiare a românilor. Anul trecut, incendiul a generat 66% din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor de locuințe, cu o valoare de peste 9,1 milioane lei, în creștere cu 11% față de 2019.

În Ghid vei găsi informații despre:

  • Ce trebuie să faci pentru a evita un incendiu sau cum ar trebui sa acționezi în caz de incendiu;
  • Care sunt polițele de asigurare care acoperă riscul de incendiu pentru proprietăți;
  • În ce condiții poți încheia asigurarea care acoperă acest risc;
  • La ce să fii atent atunci când închei acest tip de asigurare;
  • Mai multe informatii utile.

NOUL GHID POATE FI DESCĂRCAT DE AICI!


*****