MCSI preconizează crearea unui grup inter-ministerial pentru dezvoltarea orașelor inteligente
Cea de a treia ediție a expo-conferinței Smart Cities of Romania, desfășurată sub egida Comisiei pentru învățământ, știință, tineret şi sport și a Comisiei pentru administrație publică şi organizarea teritoriului a Senatului României s-a bucurat de un succes de audiență, reunind în cele două zile de desfășurare peste 500 de participanți. În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte de actualitate din domeniul problematicii Smart City și au fost prezentate modele de bune practici și exemple concrete de implementare ale soluțiilor inteligente.
În deschiderea conferinței, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale(MCSI), a anunțat intenția ministerului de a crea un grup de lucru inter-ministerial, alături de Ministerul Mediului, Energiei și al altor instituții implicate în dezvoltarea orașelor inteligente.
Cred că este momentul ca MCSI, împreună cu orașele care au demarat inițiative «smart», dar și cu mediul privat – care deține o arie de expertiză pe care noi, în zona publică, nu o avem – să stabilească o serie de principii de funcționare a soluțiilor inteligente și de standarde de interoperabilitate.
a precizat, secretarul de stat.
Importanța standardizării în proiectele Smart City a fost subliniată și de către reprezentantul Asociației de Standardizare din România (ASRO) prezent la eveniment, care a invitat administrațiile publice care doresc să dezvolte strategii smart și specialiștii implicați direct în procesul de implementare să participe la localizarea standardelor existente la nivel internațional. Procesul a fost demarat deja prin intermediul comitetelor tehnice și grupurilor de lucru constituite la nivel național, din care fac parte și CNR-CME și ARTS (coorganizatori alături de ITS Events Management ai ciclului de conferințe Smart Cities of Romania.
Pentru că orașele inteligente nu înseamnă însă doar standarde și tehnologie, ci au și o importantă componentă umană, Marin Florea, președintele Asociației Administratorilor Publici din România a anunțat că, în curând, cu sprijinul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și al Institutului Național de Administrație, va fi deschisă prima școală dedicată ocupației de City Manager. Programa noii instituții de învățământ va include cinci module de pregătire profesională, unul dintre acestea fiind dedicat problematicii Smart City.
Printre cele mai intens dezbătute subiecte în cadrul Smart Cities of România 2017 s-au numărat:
modalitățile practice de aplicare a noii Legi a Parteneriatului Public Privat, ale cărei norme metodologice se lasă încă așteptate;
condițiile de finanțare oferite de către Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD);
exemple concrete despre cum și când poate fi folosită procedura de consultare a pieței în conformitate cu noile prevederi ale Legii achizițiilor publice;
modelele de bune practici în domeniul smart prezentate de municipalitățile din Timișoara, Sibiu și Cluj.
În finalul evenimentului, fostul ministru al Educației și Cercetării Științifice profesorul Adrian Curaj a lansat un apel către mediul privat de a participa la crearea și dezvoltarea unui smart territory la Măgurele, participând la dezvoltarea proiectului Laser Valley - Land of Lights.
În cadrul celor două zile de desfășurare ale Smart Cities of România 2017 au susținut dezbateri și prezentări reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai Academiei Române și instituțiilor de învățământ superior, ai organizațiilor locale și internaționale cu rol de reglementare în domeniul transportului, energiei, securității, precum și 14 asociații profesionale și 21 de companii din mediul privat.
*****
Expo-conferința Smart Cities of România 2017 face parte din ciclul de evenimente organizat la nivel național de către Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS SA), Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și ITS Events Management.
*****
Participarea dumneavoastră şi implicarea activă în Expo-Conferinţa Smart Cities of Romania, au contribuit la succesul și impactul evenimentului, singurul din România care reuneşte prin tematică toate domeniile de activitate din sfera oraşului inteligent.
Prin tema principală Smart Governance for Smart Citizens şi prin soluțiile prezentate în expoziție, evenimentul a înregistrat în cele două zile o audienţă record şi a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale şi ai organizaţiilor cu un rol activ în reglementarea domeniilor conexe conceptului, dar şi ai mediului privat şi universitar:
- peste 500 de participanți;
- 6 sesiuni, care au reunit 51 de vorbitori români și străini;
- 21 companii din mediul privat;
Ca răspuns la nevoia de informaţie actuală asupra conceptului multi-disciplinar de Smart City, dorim să extindem şi să diversificăm an de an structura conferinţei, pentru ca aceasta să reflecte şi să răspundă cât mai corect posibil nevoilor pieței locale, insistând în cadrul fiecărei ediții pe dezvoltarea componenței de interactivitate a prezentărilor și pe interacţiunea directă cu sala, cu auditoriul, pentru ca prezentatorii să ofere soluţii concrete la probleme şi cerinţe reale. În acest sens, contăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră şi vă mulţumim încă o dată pentru prezenţă.
Prezentările susţinute în cele două zile ale evenimentului le găsiţi aici.
Follow